Mega BOX 4 paket – lično poređenje i iskustva

Ovo su iskustva jedne porodice iz lamele 4.

Prošlo je mesec dana od kako smo prešli na Mega BOX 4 paket i rešili da postavimo lična iskustva i poređenja u odnosu na naše potrebe, možda će nekome biti od koristi. Interesuju nas i Vaša iskustva.

Naši zahtevi/potrebe:

– Mobilni paket po ceni od 1.399 din.
(Miks M – 300 min. u nacionalnom saobraćaju, 400 sms poruka i net 500MB)
– Fiksni
– Internet (poželjan što veći download, 50/2 ispunjava potrebe),

Telekom cenovnik u skladu sa našim potrebama:

Ako ove usluge uzmemo posebno, ovako ispadne računica:
Za Mobilni: 1.399 din. + Fiksni: 659 din. + Internet (50/2 Mbit/s): 2.899 din. = 4.957 din.

Mega BOX 4 paket iznosi 3.605,6 din. na osnovu čega se uštedi 1.354,4 din. i uz njega dobijamo nešto više:

– Mobilni paket (Miks M paket samo umesto 500MB net-a dobija se 1000MB i umesto 400 SMS poruka dobija se 600)
– Internet brzine (VDSL2) 50/2 Mbit/s
– Fiksni
– TV (IPTV) + HD usluge

Sa Telekom paketom koji ima uključenu mobilnu pretplatu na 24 meseca:
(ova ponuda je bila najodgovarajuća u tom trenutku za nas)

Ukupno: 86.534,4 din.

 

SBB cenovnik u skaldu sa našim potrebama:

Razmišljali smo i o SBB paketu Digitalni Trio GOLD u koji spada:
Za Fiksni, TV, Internet (40/2.5 Mbit/s) 3.380 din. + Mobilna pretplata kod Telekoma 1.399 din. = 4.779 din.

Iako su manje brzine interneta u ovom paketu, prihvatili bi SBB da je ukupna cena niža, gde u našem slučaju premašuje Telekom paket za 1.173,4 din. mesečno.

Sa SBB paketom i mobilnom pretplatom na 24 meseca:
SBB paket: 81.120 din. + Mobilna pretplata: 33.576 din. = 114.696 din. – 10.140 din. (3 meseca gratis)

Ukupno: 104.556 din.

 

Pozitivna iskustva:

Pre Mega BOX 4 paketa (3.605,6 din. ugovor na 24 meseca) smo imali standardan BOX 4 paket (3.349 din. ugovor na 12 meseci) koji je uključivao sve usluge kao i Mega BOX4 samo sa brzinom interneta od 10/1 Mbit/s umesto 50/2 Mbit/s i bez HD TV usluga.

Internet

Brzina interneta nam je bila odlučujući faktor da promenimo paket nakon čega smo uporedili ponude ostalih provajdera i odlučili se za Telekom zbog cene i kvaliteta internet konekcije.

Kvalitet internet konekcije, u našem slučaju, je procenjena na osnovu više faktora:

– blizina centrale (ispod 100m)
– konstantna povezanost rutera sa internetom (promenjena IP adresa jednom u mesec dana)
– brzina ne varira drastično (za download 2 Mbit/s, za upload 0.2 Mbit/s je prosečno variranje transfera u toku radnog dana)
– odziv ka serverima (bez opterećenosti obe strane, varijacija ka istom serveru u proseku 2ms)
– overhead je adekvatan (maksimalna brzina, download 49 Mbit/s, upload 1.8 Mbit/s).

4136137598

Mobilna mreža

Lično preferiramo Telenor mrežu zbog pokrivenosti, ali zbog cene i „ne previše problematičnih gubitaka signala“ smo odlučili da ostanemo kod Telekoma.

Fiksni

Telekom nudi 150 minuta besplatnog nacionalnog fiksnog saobraćaja na mesečnom nivou i besplatan saobraćaj u mreži fiksne telefonije Telekoma.

TV

Testirali smo Telekom-ov IPTV i nismo uočili veće probleme osim možda sporije okretanje kanala (oko 2sek do promene sledećeg kanala). Ne koristimo često ovu uslugu tako da nismo merodavni za opis kvaliteta iste. Spisak kanala možete videti na sledećim adresama, osnovni kanala i HD kanali.

Negativna iskustva:

Kada smo hteli da pređemo na Mega BOX 4, poslali smo email na info@telekom.rs sa upitom da li je moguće to uraditi pre nego što istekne ugovorna obaveza za prethodni paket. Odgovor iz Telekoma je glasio:

„Hvala što koristite servis info@telekom.rs kojim želimo da svim korisnicima omogućimo brze i direktne odgovore na sva pitanja u vezi sa našim uslugama.

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da postoji mogućnost da aplicirate za novi Box paket, bez obzira što ugovorna obaveza za postojeći Box paket nije istekla.

Zahtev može podneti nosilac pretplatničkog prava pozivanjem Info centra 19818 ili u nekoj od poslovnica Telekoma Srbija, uz ličnu kartu na uvid.
Adrese poslovnica možete pogledati na našem sajtu na adresi http://www.open.telekom.rs/home/poslovnice.aspx?temp=0&sid=203&id=205
Za sve dodatne informacije u vezi sa našim uslugama, kao i sugestije i primedbe, stojimo Vam na raspolaganju.“

telekom-logogogoNakon ovog odgovora stupili smo u kontakt sa njihovim info centrom na 19818 i dobili osobu koja nikada nije čula za Mega BOX 4 paket koji ima internet kapacitet 50/2 i pitala, da li na flajeru, koji smo naveli da imamo, zaista stoji Telekom logo. Nakon što je operater konsultovao svoje kolege naveli su da bez obzira što ne znaju za taj paket, promena nije moguća u toku trajanja postojećeg ugovora. Za mail na koji smo se pozvali su rekli da je njihov kolega napravio grešku što je poslao takvu informaciju. Ok, možda je taj specifičan operater bio dezinformisan, pokušaćemo ponovo. Uredno smo završili razgovor i ponovo pozvali isti broj gde smo prošli kroz istu priču, sa drugom osobom, i dobili slične odgovore o nepostojanju takvog paketa i to je bio kraj priče. Nismo bili voljni da slušamo više Telekom melodije na čekanju pa smo se odlučili da sačekamo da istekne ugovorna obaveza.

Ugovorna obaveza je istekla i eto nas ponovo na telefonu sa info centrom gde su naveli, gle čuda, znaju koji je paket u pitanju i da je potrebno da se ode u njihovu centralu da se potpiše ugovor ili da sačekamo da stigne novi ugovor na kućnu adresu u okviru od 5 radnih dana. Dali smo informacije, rekli smo da ćemo sačekati ugovor i rečeno nam je da će stići do kraja nedelje. Sačekali smo 7-8 dana i pozvali info centar da vidimo gde je zastoj. Rekli su nam da nisu u mogućnosti da pošalju novi ugovor dok se ne zameni oprema. Pitali smo ih, ako zamenimo opremu istog dana, da li bi došlo do prekida usluge interneta jer nam je internet neophodan za rad. Odgovorili su nam da je prekid samo dok uređaj nije priključen, čim priključimo novi uređaj sve će raditi po starom. „Samo vi idite u centralu, zamenite opremu i potpišite novi ugovor“. „Ok, super“.

Otišli smo u Telekom centralu, zamenili opremu, ali su nam rekli da ne možemo da potpišemo novi ugovor dok se ne podnese zahtev putem telefona. „Vau“. Pitali smo ih da li ćemo imati internet kada namestimo novi modem. „Da, sigurno će te imati internet.“

Došli smo kući, priključili modem, nema interneta. Restartuj, ispitaj da li radi, povuci, potegni. Nema interneta. Zovi info centralu. „Trebali biste da imate internet, prosledićemo vas tehničkoj podršci“. Tehnička podrška puna entuzijazma krene po spisku „Recite nam koje sve lampice gore, da li imate priključeno ovo ili ono, isključite to, ubacite ono, presvucite se itd.“ Nakon nekog vremena reče tehničar da ne zna šta može da bude problem, proslediće problematiku drugom tehničkom timu da ustanovi gde je problem.“ Prođe 24č, već gubimo strpljenje, cepamo internet na telefonu koji je već odavno zašao u pomodrelu zonu. Eto nas ponovo zovemo tehničku podršku. „Aha, vi ste juče prijavili problem, naš tim radi na otklanjanju problema“. Pitali smo koji je kranji rok za rešavanje problema, „5 dana, najkasnije“. Prijatno smo se pozdravili i rešili da pređemo na drugi provajder.

Nakon 12č, eto interneta…

Dogovorili smo se kod kuće da se strpimo sa potpisivanjem ugovora dok vidimo da li sve uredno radi, da steknemo još neki utisak pored prethodnog.

Na svu sreću, sve se završilo uredno kao što vidite u gore navedenim pozitivnim iskustvima.

NAPOMENA: Pojedinci su slali email sa informacijom da je u pitanju Super BOX paket. Za vreme pisanja gornjeg članka, flajeri su nosili naziv paketa kao Mega BOX paket.

Review Overview

КВАЛИТЕТ ИНТЕРНЕТА
КВАЛИТЕТ МОБИЛНЕ МРЕЖЕ
ИНФО / ПОДРШКА
ЦЕНА

Ok je

Ово су крајње оцене ставки које су нама биле битне. Инфо/ Подршка је избегла нулу због решавања проблема пре рока од 5 дана. Слободно дајте оцену овом пакету из вашег искуства.

User Rating: 3.39 ( 20 votes)

 

Objavio obi

Administrator ovog sajta. Sva pitanja koja imate vezana za ovaj sajt možete uputiti putem privatne poruke. Naravno i sve sugestije koje imate vezane za poboljšanje komunikacije u našem kompleksu su dobrodošle.

Takođe pogledajte

JKP Infostan

Redovne platiše mogu ostvariti dodatne pogodnosti pri plaćanju potrošenih komunalnih usluga.

Učlani se
Obeveštenje za
guest

6 Komentari
Inline Feedbacks
Prikažite sve komentare
Predrag

Ja sam profesionalno vezan za komunikacije Internetom – to mi je struka. Bicu kratak i jasan bez ulazenja u tehnicke detalje. Telekom zaobidjite u sirokom luku za bilo sta. SBB je daleko profesionalnija firma i odnos prema kupcu ne moze da se poredi. Necu, opet kazem, o tehnologiji, ali Telekom prosto nema izvesne stvari koje SBB ima. Moj uslov za kupovinu stana u Dunavskim terasama je BUKVALNO bio „da li imate ili nemate SBB“. Neodredjeni odgovori me nisu zanimali. Mozda, jednog dana, kada Nemci kupe Telekom, otpuste trecinu „radnika“ koji nista ne rade, uvedu tehnologiju i kapital i sto je… Pročitaj više »

Stanislav

Ja sam licno imao dosta problema sa adsl vezom ali bas iz razloga sto nam je matora infrastruktura i ne resavaju problem godinama. Jedina prednost Telekoma je sto ima bolji modem od SBBa. SBB ima krseve od opreme koju deli stanovnistvu, osim ako nemas vezu da ti iznajme nesto sto radi bez periodicnog restartovanja, onemogucena opcija za bridge mode i generalno los signal sa WiFi. Predrag je trebao da bude malo opsirniji u svom obrazlozenju kao neko „iz struke“. SBB se nije pokazao nista bolje u tehnickoj podrsci ili informativnim razgovorima. Obe strane unajmljuju nedovoljno strucne salabajzere da se javljaju… Pročitaj više »

ArTuDiTu

Problem sa tehnickom podrskom kod svih provajdera je sto im daju male plate i onda se javljaju uglavnom „strucnjaci“ sa nedovoljnim poznavanjem materije i nedovoljno stimulisani da rade svoj posao kako treba.

Pele

Ja sam zvao SBB i rekli su mi da nema optike u dunavskim terasama.

6
0
Možete ostaviti komentar u vezi ove objave.x