Obračunavanje grejne potrošnje po stanu

DT zgrada - grejanje - objasnjenje

Prikaz slike iznad je primer potrošnje grejanja u zgradi.

U primeru iznad, ukupna potrošnja u jednoj zgradi iznosi 1000kwh. Ova potrošnja je isporučena u zgradi po stanovima čiji ukupan iznos, u ovom slučaju, iznosi 600kwh. Na osnovu potrošnje u podstanici od 1000kwh i ukupne potrošnje u stanovima 600kwh, zaključujemo da je gubitak energije 400kwh. Ovaj gubitak se uglavnom ostvaruje dok zagrejana voda u cevima dolazi do vašeg radijatora. Gubitak od 400kwh se deli na sve stanove na osnovu njihove kvadrature. Po ovom primeru zajednička potrošnja/gubici u zgradi su 40% a potrošnja u svim stanovima čine 60% od ukupne potrošnje u zgradi. Potrošnja jednog radijatora se meri na Brunata delitelju koji je prikačen za isti i dobra je praksa da se beleži iznos svakog radijatora na kraju svakog meseca kako bi kasnije mogli da uporedite potrošnju sa izveštajem iz Brunate. Na slici iznad se vidi da stanovi 1, 3 i 4 imaju potrošnju u stanovima gde stan 2 nema jer su isključili radijatore. Bez obzira što stan 2 ima isključene radijatore, stan 2 će učestvovati u plaćanju gubitaka energije u zgradi sa svojim udelom kvadrature. (Marko, predsednik skupštine stanara u lameli 4, je naveo da ako stan ne potroši nijedan impuls na delitelju on neće biti uključen u plaćanju gubitaka energije u okviru zgrade – potrebna potvrda informacije)

Dakle primer potoršnje za grejanje stana br. 3:
– Utrošena toplotna energija: 100kwh od ukupne zajedničke potrošnje (pod predpostavkom da su sva 4 stana iste kvadrature) + 200kwh potrošnje u stanu br. 3 = ukupno 300kwh
– Instalisana snaga za stan: 3 kw (obračunato na osnovu više faktora) fiksno.

Ovo je bio primer potrošnje koji bi trebolo da bude, po nekoj logoci, ispravan i fer u sistemu grejanja po utrošku.

Ono što se razlikuje u našem kompleksu od gore pomenutog objašnjenja jeste to da Brunata sa BG elaktranom pravi posebnu računicu gde fiksira odnos gubitaka i potrošnje u stanovima na osnovu useljenosti u zgradi, i taj procenat bude recimo 71% gubitci 29% potrošnja u stanovima, za mesečnu potrošnju. To znači da stanari dele 71% zajedničkih gubitaka na osnovu svoje kvadrature + potrošnja koja je obračunata za njihove stanove. Za specifičnu računicu potrošnje u vašoj zgradi raspitajte se kod svog predsednika skupštine stanara.

Brunata objašnjava

Raspodela za ove zgrade se vrši prema elaboratu koji su BG elektrane zahtevale da se uradi, a koji je urađen pre puštanja objekta u redovno grejanje.

Shodno elaboratu, sva cevna mreža u objektima ima svoju snagu, a samim tim i svoju potrošnju. Potrošnja cevne mreže određuje se na osnovu njene snage (koja je izračunata na osnovu projektovanog i izvedenog stanja) i na osnovu teorijske potrošnje koju za svaki mesec u toku grejne sezone određuju BG elektrane.

Cevna mreža ima svoju potrošnju i ona se iz meseca u mesec određuje prema gore opisanom načinu, a potrošnja svake lamele meri se pomoću sekundarnog merila u toplotnoj podstanici. Količina energije koja se dobije na gore opisan način predstavlja zajedničku potrošnju objekta, dok se preostali deo energije raspodeljuje proporcionalno potrošnji izmerenoj na grejnim telima (meračima na radijatorima u vašim stanovima).

Iz razloga što potrošnja na grejnim telima varira iz meseca u mesec, i iz razloga što se teorijska potrošnja (u zavisnosti od vremenskih uslova) takođe menja iz meseca u mesec, menja se i procentualna zajednička potrošnja u zgradi.

Objašnjenje izveštaja dobijenog iz Brunate za jedan stan sa obračunom za zgradu

izvestaj_iz_brunate

1. Ukupna potrošnja za celu zgradu očitanu na podstanici (17.351,13 kWh)

2. Obračunati fiksni procenat koji Brunata izračunava na osnovu potrošnje koju dobija od BG elektrana (71% zajednički gubici/potrošnja i 29% potrošnja u stanovima)

3. Vrednost jednog impulsa na Brunata uređaju se obračunava za ovaj mesec 1.22 kWh (varira shodno izračunatim procentima u stavci 2.)

4. Broj očitanih impulsa na Brunata uređaju u datom mesecu (295 imp) koji se množi sa stavkom 3 (1.22 kWh) i dobijate ukupnu potrošnju od 251.84 kWh za svoj stan.

5. Na osnovu grejne površine od 51 m2 i na osnovu učešća u zgradi sa procentom zajedničke potrošnje se obračunava pripadajuća potrošnja za ovaj stan od 663.45 kWh.

6. Sabiranjem zajedničke potrošnje/gubitaka u stavci 5 (663.45 kWh) i ukupne potrošnje u stanu u stavci 4 (251.84 kWh) dobijamo ukupnu potrošnju za stanara od 915.29 kWh.

Cena grejanja ovakvog obračuna

Ako se 1 kWh vrednuje 7.14 dinara, onda ukupna cena za utrošenih 915.29 kWh iznosi 6535.17 dinara. Na ovu sumu dodati instalisanu snagu 2.8 kW po ceni od 1627.81 dinara za prvih 6 meseci i dobijamo ukupnu sumu od 8162.98 dinara za grejanje, za stan od grejne površine od 51 m2.

Problematika

Problem ovakvog obračunavanja od strane Brunate je što stanari nikada ne znaju tačno kolika je vrednost jednog impulsa dok koriste grejanje po utrošku. Procentualna variranja iz meseca u mesec su drastična u nekim slučajevima. Kod nas u ulazu 1I, lamela 4, u januaru mesecu smo imali ukupnu potrošnju od 20.494,73 kWh sa zajedničkim gubicima u zgradi od 41%, a u februaru smo imali potrošnju od 17.351,14 kWh sa zajedničkim gubicima od 71%. Iako su u februaru prosečne maksimalne i minimalne temperature bile veće, mi smo dobili veće zajedničke gubitke sa nižom ukupnom potrošnjom. Stanari koji imaju regularnu manju potrošnju (ukupnu potrošnju za stan, ispod 100 impulsa očitano na meračima, za mesec dana) u svojim stanovima, će imati veće račune za grejanje u februaru i do 30% od onih računa koje su dobili u januaru gde je ukupna potrošnja u ulazu bila veća.

Ako ste primetili grešku ili imate dodatnih sugestija u vezi ove teme, molim Vas ostavite komentar dole ili u okviru diskusije na forumu (klik ovde).

Objavio obi

Administrator ovog sajta. Sva pitanja koja imate vezana za ovaj sajt možete uputiti putem privatne poruke. Naravno i sve sugestije koje imate vezane za poboljšanje komunikacije u našem kompleksu su dobrodošle.

Takođe pogledajte

JKP Infostan

Redovne platiše mogu ostvariti dodatne pogodnosti pri plaćanju potrošenih komunalnih usluga.

Učlani se
Obeveštenje za
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
Prikažite sve komentare
luka

molim vas interesujeme kolika je minimalna ulazna temperatura toplotne energije u stambenoj jedinici koja je ugovorena sa snabdevacem .

1
0
Možete ostaviti komentar u vezi ove objave.x