Električna energija – struja

Prijava brojila

  • Svaki novi vlasnik stana je duzan u roku od 15 dana od dana kupovine stana da prijavi se u EDB i potpise ugovor kako bih racuni stizali na njegovo ime. Za prijavu elektricnog brojila potrebno je poneti:
    -overen kupoprodajni ugovor i
    -licnu kartu
  • Ukoliko je elektricno brojilo bilo prijavljeno na prehodnog vlasnika stana potrebno pored gore navedenih dokumenata dostaviti i dokaz da je prehodni vlasnik izmirio sve svoje obaveze.Prijava brojila se vrsi na adresi Masarikova br. 3 na salterima broj 16,17 i 18.

Napomena: Ukoliko brojilo nije prijavljeno duzi vremenski period prilikom dobijanja prvog racuna obracun se objedinjeno vrsi za sve mesece na jednom racunu i postoji mogucnost ulaska u crvenu zonu sto za posledicu moze da ima veliki ukupan iznost dugovanja na vasem racunu(veci iznos nego da je brojilo prijavljeno na vreme).

Tarifni sistem

Električna energija koja se isporučuje potrošačima obračunava se u skladu sa važećom Odlukom o tarifnom sistemu za prodaju električne energije, koju primenjuju sve elektrodistribucije na teritoriji Republike Srbije. Tarifnim sistemom utvrđeni su kriterijumi i merila za određivanje kategorije potrošnje i grupe potrošača, kao i obračunski elementi za utvrđivanje vrednosti isporučene električne energije i način njihove primene. Očitavanje se vrši na mesečnom nivou, a po Odluci o opštim uslovima za isporuku električne energije obračunski period za kategoriju potrošača „široka potrošnja – domaćinstva“ može biti i do tri meseca.

Postoje tri zone potrošnje (na mesečnom nivou od 30 dana):
– Zelena:  do 350 kWh
– Plava:  350 – 1600 kWh
– Crvena: iznad 1600 kWh

Cena po zonama(bez PDV 20% i bez popusta 5%)

ZONA

VIŠA TARIFA(rsd)

NIŽA TARIFA(rsd)

ZELENA

5,628

1,407

PLAVA

8,440

2,110

CRVENA

16.880

4.220

Napomena: Niza dnevna tarifa (jeftina struja) na podruciju grada Beogrda je u periodu od 00.00h do 08.00h

Popusti pri plaćanju racuna

  • Sva domaćinstva koja redovno i u potpunosti izmiruju svoje mesečne obaveze u roku naznačenom na obračunu i nemaju zaostalih dugovanja, stiču pravo na popust od 5% na iznos zaduženja po mesečnom obračunu.
  • Pravo na popust od 30% na vrednost utrošene električne energije do 450 kWh imaju korisnici materijalnog obezbeđenja koje odredi Gradski centar za socijalni rad.
  • Za porodična domaćinstva, čiji mesečni prihod ne prelazi dvostruki iznos cenzusa za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, odobrava se popust od 30% na utrošenih do 300 kWh mesečno. Pravo na popust ostvaruje se preko Centra za socijalni rad, a korisnici materijalnog obezbeđenja, koji ostvaruju popust u ceni električne energije, nemaju pravo na popust na osnovu ove odluke.

Napomena: Najcesca greska koja se pokazala u praksi je da prilikom placanja racuna mnogi zaokruzuju na manju sumu od one na racunu cime bez obzira sto su platili u roku racun gube pravo na popust.

Objavio Krgovic

Predstavnik i izvršilac funkcije predsednika Skupštine zgrade za ulaze 1G, 1D, 1I, 1J, 1K, 1L, 1M, 1N, 1, 1V. Ako želite da me kontaktirate, registrujte se na sajtu i pošaljite privatnu poruku putem ove forme (klik ovde).

Takođe pogledajte

JKP Infostan

Redovne platiše mogu ostvariti dodatne pogodnosti pri plaćanju potrošenih komunalnih usluga.

Učlani se
Obeveštenje za
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
Prikažite sve komentare
0
Možete ostaviti komentar u vezi ove objave.x